Bagi orang Hong Kong yang melancong ke luar negara atau orang asing yang melawat Hong Kong, kadar pertukaran matawang asing terbaik boleh didapati dengan menggunakan mobile app.

Startup dari Hong Kong, HyperAir menyediakan “travel money search engine” yang membolehkan pengguna mencari kedai pertukaran wang dengan tawaran terbaik melalui laman web dan mobile apps.

Startup ini ditubuhkan oleh Lee Ka-to dan Leung Jock-hei di mana HyperAir membolehkan para pengguna untuk membandingkan kadar pertukaran pertukaran secara real-time bagi pelbagai kedai pertukaran wang.

Pengguna kemudian boleh memilih kedai dengan tawaran terbaik dan menempah jumlah mata wang yang diperlukan pada aplikasinya. Setelah pelanggan menyerahkan permintaan pertukaran, kedai pertukaran akan menerima pemberitahuan dari aplikasi dan memutuskan untuk menerima pesanan tersebut.

Apabila pesanan disahkan oleh sistem, pelanggan akan diberitahu melalui e-mel atau mobile app. Pelanggan boleh pergi ke kedai pertukaran yang ditetapkan dan mengimbas kod QR untuk menyelesaikan transaksi.

 

dewvation-hyperair-1-hong-kong

 

“Dengan menggunakan platform HyperAir, ia dapat menjimatkan banyak pengguna masa dari menyemak harga dan beratur di kedai. Mobile app kami sangat sesuai untuk generasi baru.”

Lee Ka-to dan Leung Jock-hei

 

Selepas menerima subsidi sebanyak HK $ 100,000 daripada Cyberport Creative Micro Fund Cyberport (CCMF), Lee Ka-to dan Leung Jock-hei menambahnya kepada modal sendiri yang dibiayai sebanyak HK $ 200,000 dan melancarkan mobile app HyperAir pada bulan Ogos.

Dalam jangka masa panjang, startup ini merancang untuk menggunakan teknologi baru seperti big data analytics dan artificial intelligence dalam menganalisis tabiat perjalanan pengguna dan tingkah laku pengguna, yang akan digunakan dalam menawarkan produk berkaitan perjalanan seperti kad SIM mudah alih, insurans perjalanan dan lawatan tempatan.

 

Artikel Asal | Telegram Dewvation | Facebook Dewvation | Twitter Dewvation