iPay88 Holding Sdn Bhd telah mencadangkan cukai berasaskan keuntungan yang lebih membina dan bukannya cukai berasaskan industri (digital) yang mungkin akan diumumkan untuk industri digital dalam Bajet 2019 yang akan datang pada hari Jumaat minggu ini.

Pengasas Bersama dan Pengarah Eksekutif iPay88 Holding Sdn Bhd, Chan Kok Long berkata industri digital di Malaysia tidak bersedia untuk cukai digital kerana sektor itu masih mencari jalan untuk mendapatkan keuntungan.


“Sebagai contoh, industri fintech telah membuat kemajuan dalam mengganggu industri kewangan dan mengubah cara ia menjalankan perniagaan. Namun, para pemain masih melabur dalam perniagaan, daripada membuat keuntungan.”

Chan Kok Long
Pengasas Bersama dan Pengarah Eksekutif iPay88 Holding Sdn Bhd


Menurut Chan Kok Long, pasaran industri digital masih di peringkat awal di Malaysia dan banyak syarikat masih berusaha untuk mendapatkan semula modal yang telah dilaburkan. Apabila cukai digital diperkenalkan, ada kemungkinan di mana pemain-pemain digital yang masih baru akan berpindah operasi mereka ke negara-negara jiran. Ini akan menyebabkan satu kerugian besar bagi negara Malaysia.

 

Artikel Asal | Telegram Dewvation | Facebook Dewvation | Twitter Dewvation